Dünya

Eyfel Kulesi hakkında ilginç gerçekler

Diyelim ki dünyanın en ünlü mimari yapılarını sayalım, eminiz ki birçok kişi ilk olarak Fransa’nın başkenti Paris’te Eyfel Kulesi ile başlıyor. Gerçek şu ki, bu devasa demir yapı bugün dünya turizminin merkezi konumunda. Yıllar içinde kendi içinde ve çevresinde birçok değişiklik yapılmış olsa da. Eyfel Kulesi hala tüm ihtişamıylaayakta durmaya ve ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Eyfel Kulesi hiçbir zaman gerçekten sevilmedi ve inşa edilmemesi için sanatçılar tarafından imzalanan klasik hikayeler gibi herkesin bildiğinden eminiz. Daha az bilinen detaylardan biri de bu kulenin aslında yıkılmak üzere yapılmış olduğu. Belki de üretim sürecinin en az sonrası kadar karmaşık olduğunu söyleyebiliriz. Eyfel Kulesi hakkında, bazıları oldukça gizemliOlağanüstü bilgilere daha yakından bakalım.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Eyfel Kulesi hakkında farklı bilgiler:

  • Eyfel Kulesi rekor sürede tamamlandı.
  • Gustave Eiffel aslında Eyfel Kulesi’ni tasarlamadı.
  • 20 yıl sonra yıkılacağı sanılıyordu.
  • Hitler, Eyfel Kulesi’ne de kızmıştı.
  • Bina aslında eskisinden çok daha işlevseldi.
  • Eyfel Kulesi aslında kıpır kıpır.
  • Eyfel Kulesi’nin güzel görünmesi çok çaba gerektirir.
  • Her yıl bir ülkenin nüfusu kadar insan Eyfel Kulesi’ni ziyaret ediyor.
  • Eyfel Kulesi ve Özgürlük Anıtı’nın ortak bir yanı var.
  • Efsanevi mektubu hatırlayalım.

Eyfel Kulesi rekor sürede tamamlandı:

La Tour Eiffel olarak bilinen Eyfel Kulesi, 1889’da Paris’teki Dünya Fuarı’nda Eyfel Kulesi Fransız Devrimi’nin 100. yıl dönümü anısına yapılmıştır.2 yıl 2 ay 5 gün gibi rekor bir sürede tamamlanan 330 metrelik Eyfel Kulesi’nde 7300 ton demir ve 3 milyona yakın perçin kullanıldı.

Gustave Eiffel aslında Eyfel Kulesi’ni tasarlamadı:

Eyfel Kulesi’ne Eyfel Kulesi adı verilmiştir çünkü kuleyi inşa eden ve tasarlayan şirketin sahibi Gustave Eiffel adında bir inşaat mühendisidir. eğer farklıysa Gustave Eiffel aslında daha sonra dahil oldu. Fransız Devrimi’nin 100. yılı için böyle bir kule inşa etme fikri ve ilk tasarımları Maurice Koechlin ve Emile Nouguier adlı iki mühendise ait. Daha sonra projeye Stephen Sauvestre isimli bir mimar dahil oldu. İyi ekmek olacağını gören Gustave Eiffel projeyi satın aldı.

20 yıl sonra yıkıldığı sanılıyordu:

Eyfel Kulesi, Fransız Devrimi’nin 100. yıl dönümü anısına Paris’teki 1889 Dünya Fuarı’nda açıldı. Güzeldi ama bu kule tamamen işe yaramaz bir demir yığınıydı. Bu nedenle bırakın bir an 20 yıl sonra silip süpürelim diye düşünüldü. Ancak birkaç yıl sonra radyo adı verilen bir icat ortaya çıktı ve Paris şehri bu kulenin bir radyo anteni yerleştirmek için mükemmel olduğuna karar verdi. Yanına telgraf vericisi konulduğunda demir yığınız tam bir bağlantı merkezi haline geldi ve yıkım fikrinden vazgeçilip yapı sağlamlaştırıldı.

Hitler, Eyfel Kulesi’ne de kızmıştı:

Guy de Maupassant, Alexandre Dumas Junior gibi birçok Fransız entelektüelinin bu ahlaksız demir yığınından nefret ettiğini aslında biliyoruz. Bilmediğimiz şey, Hitler’in de bu yapıdan rahatsız olduğu. Elbette Hitler bu yapıyı korkunç olduğu için değil, Fransa’nın özgürlüğünü temsil ettiği için sevmiyordu. Dünya Savaşı sırasında Naziler Fransa’yı işgal ettiğinde, Fransız isyancılar kulenin asansör kablolarını kesti ve askerler Nazi bayrağını asmak için birkaç metre tırmanmak zorunda kaldı. Anlatılana göre Hitler de işgalin ilk günlerinde kulenin yıkılmasını emretmiş ancak nedense bu emir yerine getirilmemiştir.

Yapı aslında daha önce çok daha işlevseldi:

Bugün Eyfel Kulesi’ne çıktığınızda bolca hediyelik eşya dükkânı, restoran ve müze benzeri yerler göreceksiniz ama aslında buralar ilk günlerinde daha işlevsel kullanılıyordu. Eyfel Kulesi’nin ilk yapıldığı yıllarda bu odalar ünlü Fransız gazetesi Le Figaro’nun ofisleri, Bir postane, bir tiyatro ve hatta bir bilim merkezi vardı. İlerleyen yıllarda yapı turist çekmeye başlayınca buralar turistlere hitap eden şeylerle doldu.

Eyfel Kulesi aslında kıpır kıpır:

Bu kadar uzun ve narin bir yapı, elbette tahmin edilebileceği gibi rüzgarlardan dolayı her zaman sallanıyor. Dahası, Eyfel Kulesi yazın büyür. Tamamı demirden yapılan bu yapı yazın sıcak havalardan dolayı genişler ve her yaz yaklaşık 16 cm kadar genişler. Neyse ki, iyi yaptılar ama pek bir şey olmuyor.

Eyfel Kulesi’nin güzel görünmesi çok çaba gerektirir:

Aslına bakarsanız Paris mimari açıdan çok zengin ve sanatsal bir yer ama çarpık oturalım gerçekleri konuşalım, Eyfel Kulesi devasa bir demir yığınından başka bir şey değil. Paris belediyesi de bunun farkında olacak ki her yedi yılda bir bina tam 60 ton boya kullanılarak boyanıyor. Üstelik aydınlık görünmesi için 20 bin ampul kullanılıyor. Bir varyasyonda, Eyfel Kulesi’nin ışıkları telif hakkıyla korunmaktadır.

Her yıl, bir ülkenin nüfusu kadar insan Eyfel Kulesi’ni ziyaret ediyor:

Eyfel Kulesi dünya turizminin merkezidir dedik. Her yıl milyonlarca insan sadece onu görmek için Paris’e geliyor. Eyfel Kulesi resmi web sitesine göre Her yıl yüzde 75’i yabancı olmak üzere 7 milyondan fazla kişi burayı ziyaret ediyor. Kuleyi ilk açılışından bu yana yaklaşık 300 milyon kişi ziyaret etti. Bu, Eyfel Kulesi’ni dünyanın en çok ziyaret edilen anıtı yapar.

Eyfel Kulesi ve Özgürlük Anıtı’nın ortak bir noktası var:

Fransa’nın başkenti Paris’teki Eyfel Kulesi’nin ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Liberty Adası’ndaki Özgürlük Heykeli’nin Özgürlük Heykeli ile ne alakası var diye sorarsanız, cevap tasarımcıda. Eyfel Kulesi’ni inşa eden Gustave Eiffel Ayrıca Özgürlük Anıtı’nın demir armatür yapısını tasarladı.Böylece adam demiri tasarlayarak dünya tarihine geçti.

Efsanevi mektubu hatırlayalım:

Herkes duymuştur ama tekrar hatırlayalım. Eyfel Kulesi’nin tasarımı tanıtıldıktan sonra Fransız entelektüeller tamamen çıldırdı1887 Sevgililer Günü’nde Le Temps gazetesinde 300 zanaatkarın imzaladığı şu mektubu yayınlayarak isyan ettiler:

“Biz yazarlar, ressamlar, heykeltıraşlar, mimarlar, Paris’in şimdiye kadar el değmemiş güzelliğinin tutkulu aşıklarıyız; Burada tüm gücümüzle, tüm öfkemizle, tanınmayan Fransız zevki adına, Fransız sanatı ve tarihi adına protesto ediyoruz.”

Dünya turizminin merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te Eyfel Kulesi hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Elin Fransızı demir yığınını turizm merkezi haline getirirken, sayısız doğal güzelliklerimizi nasıl yok olmaya bıraktığımızı düşünmeden edemiyor insan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu