Yenilenebilir Enerji Sektöründe Finansman İhtiyacı
Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, yenilenebilir enerjide 2035 hedeflerine ulaşabilmek için rüzgâr enerjisinde yıllık 1,5 milyar dolar, güneş enerjisinde ise yıllık 2,5 milyar dolar finansman ihtiyacı bulunduğunu belirtti.
Bu yıl İstanbul’da “Türkiye’nin Gelecek Yüzyılı” temasıyla düzenlenen “Akşam Gelecek ve Trendler Zirvesi 2024” etkinliği kapsamında enerji sektörü temsilcilerinin katılımıyla “Gelecek Yüzyıl Enerji” paneli düzenlendi.
Güngör, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki ilerlemesinin umut verici olduğunu belirterek, “Hidroelektrikte zaten iyiydik, daha da iyiye gidiyoruz. Rüzgarda son 15 yılda, güneşte ise son 15 yılda ciddi ilerleme kaydettik. son 7 yıl.” dedi.
Türkiye’nin 2035 yılına kadar 30 gigawatt rüzgar, 53 gigawatt güneş enerjisine ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Güngör, şöyle konuştu:
“Bu hedeflere ulaşabilmemiz için 12 yılda rüzgarda yaklaşık 18 gigawatt, güneşte ise yaklaşık 42 gigawatt kurulum yapmamız gerekiyor. Bu da rüzgarda yıllık 1500 megavat, güneşte ise 3 bin 500 megavatlık bir güç artışı anlamına geliyor. Bunu başardık. Geçmişte belirli dönemlerde rüzgarda belli seviyelerde, hatta geçmiş yıllarda da ‘Şu ana kadar ulaşılan yıllık maksimum güneş enerjisi 2.600 megawatt’tır. Yıllık ortalama ise biraz daha düşük; rüzgârda 800 megavat, güneşte ise 1500 megavat. Bu hedeflere ulaşabiliriz ama 2035 hedeflerine ulaşabilmek için ortalama hızımızı iki katına çıkarmamız gerekiyor.”
Güngör, yenilenebilir enerji yatırımlarının kapasite tahsisi, izin süreci ve finansman olmak üzere üç ayağı olduğunu, belirlenen hedeflere ulaşabilmek için bu konularda doğru adımların atılması gerektiğini belirterek, “Söz konusu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için, Rüzgâra yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcanacak.”Güneş enerjisinde yaklaşık 2,5 milyar dolarlık finansman ihtiyacı var. Buna depolamayı da eklersek yıllık 5-7 milyar dolar finansman ihtiyacı ortaya çıkıyor.” dedi.
RHG Enertürk Enerji Genel Müdürü Alpay Beyla da Türkiye’nin 2035 hedeflerine değinerek kurulu kapasitenin yaklaşık 5 katına çıkacağını söyledi.
Beyla, jeotermal ve biyokütle kurulu gücünde 5 kat artış beklendiğini belirterek, “Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda önümüzdeki 10 yıldaki hedeflerimizin ulaşılabilir olduğunu görebiliyoruz.” söz konusu.
Elektrikli araç sektörüne değinen Beyla, “E-mobilite bir dönüşümdür. Biz de bu dönüşümde RHG Enertürk Güç olarak lisans alan firmalardan biriyiz. Şu anda ilk 10’dayız. yeni prizler. Türkiye’de 6 bölgede 140’ın üzerinde lokasyonda müşterilerimize hizmet veriyoruz.” dedi.
Firmanın mobilya sektöründe bir holding bünyesinde yer aldığını vurgulayan Beyla, “Bizim ana söylemimiz mobilya bölümündeki bayi ağının nasıl elektrikli araç şarj istasyonlarına dönüştürülebileceğidir. Bunun özellikle nasıl katma değer yaratabileceği üzerinde çalışıyoruz. kentsel lokasyonlar için. Bu noktada örnek olmaya çalışıyoruz ve bunun için yatırım yapıyoruz.” .” değerlendirmesini yaptı.
Biotrend Enerji Genel Müdürü Mehmet Ali Nalçacıoğlu, biyokütle üzerine çalıştıklarını söyledi.
Nalçacıoğlu, yaptıkları işin aslında atık yönetimi olduğunu belirterek, “Kurulu gücümüz 118 megavat ama çalışma saatlerimiz 7.500 ile 8.200 arasında. Aktif olarak enerji depoluyoruz. Bunu güneşle karşılaştırdığımızda gücümüz 500 megavat’a denk geliyor.” Yatırım olarak birim megawatt maliyeti yüksek bir alandır.” sözlerini kullandı.
habersivrihisar.com.tr