Türk Eczacılar Birliği, 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde açıklama yaptı
Türk Eczacıları Birliği, merkezi Kahamanmaraş’ta yaşanan 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde şunları söyledi: “Ülkemizin bir deprem ülkesi olması, devlet kademelerinden yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarından yerel yönetimlere kadar hiç kimsenin bir kenara bırakmaması gereken öncelikli bir gerçektir. “Kamu yetkililerinden sivil toplum kuruluşlarına kadar, meslek kuruluşlarından vatandaşlarımıza kadar herkesin, geçmişin acı tecrübelerini unutmadan üzerine düşeni yapması, her şeyden önce en acil yükümlülüğümüzdür. Depreme hazırlıklı olmak için topyekûn bir çalışma başlatmak istiyoruz” dedi.
Türk Eczacıları Birliği, 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde açıklama yaptı. Açıklamada, depremde 44 eczacı, 21 eczacılık fakültesi öğrencisi ve eczane teknikeri ile Adıyaman Bölge Eczacı Odamız Başkanı Eczacı Hüseyin Kemal Taş’ın hayatını kaybettiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “Bir kez daha saygılarımızı sunuyoruz. Hayatını kaybeden meslektaşlarımıza, eczacılık fakültesi öğrencilerimize ve eczane teknikerlerimize şükran, rahmet ve özlemle anıyorum.” “Bu niyetle ülke genelinde faaliyet gösteren tüm meslektaşlarımız bugün saat 11.00’de 1 dakikalık saygı duruşunda bulunacaklardır.”
Türk Eczacıları Birliği’nin açıklaması şöyle:
“Bugün Cumhuriyet tarihimizin en karanlık, en acı günlerinden birinin yıldönümü. Bundan tam bir yıl önce, o soğuk 6 Şubat sabahında, yangın sadece düştüğü yeri yakmadı, yaktı, kavurdu. 80 milyonluk bir ülkenin tüm fertleri. Yaralarımız hâlâ iyileşmedi, acımız hâlâ ilk günkü gibi.” taze.
Merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, Türkiye’de son yüzyılın en yıkıcı ve etki alanına sahip depremleri olarak kayıtlara geçti. 11 ili etkileyen, toplam 62 ilçe ve 10 bin 190 köyde yıkıma yol açan depremlerde 50 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.
Bu büyük felakette ne yazık ki köklü meslek ailemizden 44 meslektaşımızı, 21 eczacılık fakültesi öğrencimizi, eczane teknikerimizi ve Adıyaman Bölge Eczacı Odamızın değerli Başkanı Eczacımızı kaybettik. Hüseyin Kemal Taş’ı kaybetmenin acısını yaşadık. Hayatını kaybeden meslektaşlarımızı, eczacılık fakültesi öğrencilerimizi ve eczane teknikerlerimizi bir kez daha saygı, minnet, rahmet ve özlemle anıyoruz. Bu amaçla ülke genelinde faaliyet gösteren tüm meslektaşlarımız bugün saat 11.00’de saygı duruşunda bulunacak.
” DEPREMİN HEMEN ARDINDAN TEB, TÜRKİYE’DEKİ TÜM BÖLGE ECZACILAR ODALARI VE 46 BİNDEN FAZLA MESLEKTAŞIMIZLA BİRLİKTE, SEFERBERLİK RUHUYLA HAREKETE GEÇTİ”
Tüm halkımızın deprem bölgesine yardım etmek için çabaladığı bir ortamda, depremin ilk gününden itibaren halk sağlığı için en hızlı harekete geçen meslek grupları arasında eczacılar da yer aldı. Depremin hemen ardından Türk Eczacılar Birliği, Türkiye’deki tüm Bölge Eczacı Odaları ve 46 bini aşkın meslektaşıyla birlikte seferberlik ruhuyla hareket etti. İlk 2 saat içerisinde Türk Eczacıları Birliği Merkez Komite ve Denetleme Kurulu Üyelerinin oluşturduğu “Afet Yönetimi Koordinasyon Merkezi” aracılığıyla bölgede en hızlı şekilde yardım çalışmaları organize edilmeye başlandı.
Depremin ilk günü itibarıyla Türk Eczacılar Birliği Mobil Kamyon Eczanesi’ni en hızlı şekilde Kahramanmaraş’a sevk ettik ve depremin ilk günü itibarıyla vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladık.
7 Şubat itibarıyla Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da 5 adet konteyner eczanemizin açılışını yaptık ve saha eczanelerimizin de hızla eklenmesiyle bu sayıyı 28 saha eczanesine yükselttik. Bölgedeki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak saha eczanelerimizin pozisyon bilgilerini sürekli güncelleyerek kamuoyuyla paylaştık.
Bölgelere ilaç ve tıbbi malzeme tedarikinin hızlı bir şekilde sağlanması amacıyla Birliğimiz tarafından oluşturulan dijital sistem üzerinden “Afet Yardım Kampanyası”nı başlattık. Bu sayede sahada kurduğumuz ilaç dağıtım merkezlerimizde ilaç ve tıbbi malzemelerin devamlılığını sağladık. Depremden etkilenen vatandaşlarımızın Sahra eczanelerimizde ücretsiz olarak erişebildiği ilaç ve tıbbi malzemeler, meslektaşlarımızın yaptığı bağışlarla temin edildi.
” “500’DEN FAZLA MESLEKTAŞIMIZIN ECZANESİ YOK YA DA AĞIR HASAR GÖRDÜ”
Birliğimiz ve Bölge Eczacı Odaları iş birliğiyle Türkiye’nin dört bir yanından 5 bini aşkın gönüllü meslektaşımız deprem bölgesine giderek depremin ilk gününden itibaren 74 gün boyunca halkın ilaç hizmetlerine kesintisiz ve ücretsiz erişimini sağladı. , Mobil Kamyon Eczanemiz ve 28 saha eczanemiz aracılığıyla. . Meslektaşlarımız depremden etkilenen bölgelerdeki tüm vatandaşlarımızın acısını paylaşıyor; İlaç ihtiyaçlarına çare oldular.
Hep birlikte yaşadığımız bu acı deneyim, eczacıların mükemmel şartlarda bile ne kadar hızlı, aktif ve organize hizmet verebildiklerini bir kez daha ortaya koydu. Mesleki sorumluluk bilinciyle verdiğimiz yemin gereği hiçbir beklentimiz olmadan vatandaşlarımızın yanında olduk.
Büyük felaket bu bölgede faaliyet gösteren eczanelerimizi de önemli ölçüde etkiledi. 500’den fazla meslektaşımızın eczanesi de yıkıldı veya ağır hasar gördü. Meslek kuruluşu olarak depremden zarar gören meslektaşlarımıza ekonomik ve sosyal destek sağladık.
” “DEPREM İÇİN TOPLAM HAZIRLIKLI ÇALIŞMA BAŞLAMAK HER ŞEYDEN ÖNCE EN ACİL GEREKLİLİKTİR.”
Ülkemizin bir deprem ülkesi olması, devlet kademelerinden yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarından her bir vatandaşımıza kadar hiç kimsenin arka plana atmaması gereken öncelikli bir gerçektir. Kamu otoritelerinden sivil toplum kuruluşlarına, meslek kuruluşlarından vatandaşlarımıza kadar herkesin, geçmişin acı tecrübelerini unutmadan üzerine düşeni yapması ve topyekün çaba göstermesi, her şeyden önce en acil ihtiyaçtır. depreme hazırlıklı olun.
Bu amaçla Türk Eczacıları Birliği olarak vatandaşlarımızın olası bir deprem felaketine hazırlıklı olması amacıyla depremin ilk yılında bir bilinçlendirme kampanyası başlattık. Olası bir depremden sonraki ilk 72 saatte yardım ekipleri gelene kadar hayati önem taşıyan acil durum çantalarının içindekileri gösteren “Acil Durum Çantasında Neler Olmalı?” Posterler hazırlayıp ülke genelindeki tüm eczanelerimize dağıttık.
Deprem deneyimlerimiz, afet öncesi önlemlerin yanı sıra afet sonrası hızlı ve etkili müdahale protokollerinin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının olası bir afet sürecine yönelik planlamalarını kapsayan bir rehber hazırlamaları organizasyon yeteneği açısından hayati önem taşımaktadır.
” İLAÇ VE ECZACILIK ALANINDA DOĞAL AFETLER VE RİSKLERE YÖNELİK HAZIRLIK KILAVUZU”
Derneğimiz bu konuda hızla harekete geçerek “Tıp ve Eczacılık Alanında Doğal Afetler ve Risklere Hazırlık Rehberi” başlıklı belgeyi hazırladı. Hazırlama rehberimiz Bölge Eczacı Odalarımız ile paylaşılarak aktif hale getirildi.
Kılavuz hazırlanırken son dönemde yaşanan deprem, orman yangını, sel gibi acı deneyimlerden edinilen tecrübelerin yanı sıra Uluslararası Eczacılık Federasyonumuz ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların hazırladığı bilgi, belge ve belgeler dikkate alındı.
Ülkemizdeki tüm Bölge Eczacı Odalarımızın Başkan ve yöneticilerine, bu alanda misyon üstlenen, topladıkları yardımları Türkiye’ye ulaştırmak için çaba gösteren tüm Meslektaşlarımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Hiçbir beklentisi olmadan sadece vatandaşlarımızın yaralarını iyileştirmeye çalışan bölge halkımıza, yaşadığımız felaketten dolayı milletimize başsağlığı dileriz. Böyle büyük acıların bir daha asla yaşanmayacağını umuyoruz.”
sumbas-haber.com.tr