Haber

İletişim ‘iddiaları’ yalanlandı!

ANKARA (İGFA) –Bağlantı Başkanlığı tarafından 17-18 Şubat 2023 Tarihli Deprem Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

Bültende, “Deprem bölgesi riskli değil”, “Refakatsiz çocuklar cemaate veriliyor”, “Hatay’da emlak yabancılara satılıyor”, “Gaziantep’te Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkarıp kilitledi” cami kapıları”, “Çünkü Merkez Bankası tarafından AFAD’a bağış yapılmıştır”. Yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden muaf olduğu iddia edildi.

“Deprem bölgesi riskli değil”başlığıyla yayınlanan haberdeki tezlerin gerçeği yansıtmadığı hatırlatılarak, Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinin yüzde 65’inin ruhsatsız yapılardan oluştuğu hatırlatıldı. 2013 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli bölge ilan edilmiştir.

Depreme hazırlık amacıyla yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına bazı dairelerden itirazlar geldiği ve Bakanlar Kurulu’nun bu kararının yargıya taşındığı vurgulanan bültende şu değerlendirmelere yer verildi:

“İtiraz üzerine Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli bölge’ kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Bunun üzerine bu alanlar herhangi bir can kaybına yol açmamak adına Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden riskli alan ilan edildi. Alandaki ruhsatsız yapılardan dolayı mülkiyet ve mülkiyeti mahkemeye taşıyan ve iptali üzerine kentsel dönüşüm sürecinin önünü tıkayan sürecin önünü açmak için yerine parsel bazlı dönüşüm sürecinin başlatılmasına karar verildi. bilimsel ve teknik raporlar dikkate alınarak alan bazlı kentsel dönüşüm.Devam eden süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ilimizin yüzde 80’i Söz konusu bölgede vatandaşlarla anlaşma sağlandı. 460 konut için ihaleye çıkıldı, süreç devam ediyor.”

Bültende bazı yayın organları “Tarikatlar depremzedelerin yetim çocuklarını mı kaçırıyor?“” ve “Depremden kurtulan çocuklar cemaate verildi” başlıklı haberde yer alan iddiaların tamamen asılsız olduğu vurgulandı.

Bültende, afetten etkilenen 20 refakatsiz çocuğun bir yardım kuruluşunun düzenlediği evlere yerleştirildiği belirtilirken, şunlar kaydedildi:

“Belirtilen adrese kolluk kuvvetleri ve Beykoz Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) ekipleri tarafından hane ziyaretleri yapıldı. Tespit sonucunda hanede refakatsiz çocuk bulunmazken, hanede kalanların yabancı olduğu belirlendi. Suriye’deki savaşta eşini ve çocuklarını kaybeden milli kadınlar ve çocukları.Araştırmalar sonucunda Hatay Kırıkhan’da daha önce Suriyeli anneleri eşliğinde yetim çocuklara yardım eden bir grup hayırsever gönüllünün kendi evlerini tahsis ettikleri anlaşıldı. Kendilerine ‘koruyucu’ diyen grubun üyelerinden Aynur Akdeniz, Suriyeli anne ve çocuklarını depremde yıkılan Suriyeli anne ve çocuklarını İstanbul’a getirerek, aile, akraba ve arkadaşlardan oluşan grubun gönüllü olarak Türkiye’nin kalkınması için çalıştığını anlattı. başta çocuklar ve anneler olmak üzere ihtiyaç sahiplerine destek olduklarını, onlara uzun süredir baktıklarını ve evlerinin yıkıldığını anlattı. Depremde ağır hasar gören gönüllüler yazlıklarını bu ailelere tahsis etti.

“HATAY’DAKİ MÜLKİYETİN YABANCILARA SATILDIĞI İDDİASI”

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve basında yer alan “Hatay’da yabancılara emlak satıldığı” iddiasının asılsız olduğu, 2012 yılında yabancılara emlak satışının yasaklandığı belirtildi. 1980 yılında Hatay’da

Aynı zamanda 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde ve yine Bakanlar Kurulu Kararı ile hazine arazilerinden bu tür taşınmazların satışının tamamen yasaklandığı bültende vurgulandı. 27 Ekim 2008 tarihli Kanun ile Hatay, Kilis ve Mardin illerinde yabancıların gayrimenkul edinimi kamu yararı ve milli güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır. ifade edildi.

Bültende, Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı, depremzedeleri camiden çıkarıp caminin kapılarını kilitledi.İddianın gerçeği yansıtmadığı, iddiaya konu olan Mehmet Şahan Camii’nin kamera kayıtlarına ulaşıldığı, davacıların camide yalnız kaldıkları ve camiyi kendi hallerine terk ettikleri vurgulandı. dilediğini, görüşülen vatandaşın ise sosyal medyada dolaşan görüntülerin kendisine yol gösterdiğini ifade ettiğini söyledi.

“Merkez Bankası tarafından AFAD’a bağış yapıldığı için yapılacak harcamalar Sayıştay denetiminden muaftır” iddiasının doğru olmadığı bültende, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 15 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı’na bağlanmıştır. Bu nedenle Genel Bütçe kapsamındaki Kamu İdarelerinden biri olan AFAD, tamamen Türkiye’nin denetimine açık bir kurumdur. Türkiye Sayıştayı.” kelimeler yer aldı.

tirehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu