G7 ülkeleri Ukrayna’ya yardım için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanmayı araştırıyor
Amerika Birleşik Devletleri ve G7 müttefikleri, Ukrayna’ya mali destek sağlamak amacıyla dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen karları kullanmak için yöntemler belirleme sürecindedir. ABD Hazine Bakanlığı’nın Uluslararası Finans’tan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Brent Neiman, bu varlıklardan elde edilen yıllık kârın kullanılmasının Ukrayna’ya her yıl milyarlarca dolar kazandırabileceğini belirtmiştir.
Avrupa Birliği’nin kısa süre önce bu hareketsiz varlıklardan elde edilen kârları kullanma kararı ışığında, G7 ülkeleri arasındaki tartışmalar bu girişimi güçlendirmeye odaklanmış durumda. Neiman, acil mali ihtiyaçların karşılanması için Ukrayna’ya önemli bir kredi verilebileceğini ve geri ödemenin dondurulan varlıklardan elde edilecek gelecekteki karlara bağlanabileceğini öne sürdü. Bu strateji, Ukrayna’ya hızlı bir mali destek sağlamayı ve aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e açık bir mesaj göndermeyi amaçlıyor.
ABD, dondurulan varlıklardan elde edilecek gelirle desteklenen ve Kiev’e 50 milyar dolara kadar kısa vadeli finansman sağlayabilecek bir kredi yapısı önerdi. G7 ülkeleri varlıklara doğrudan el konulması konusunda bir uzlaşmaya varamamış olsa da kredi seçeneği ilgi görmeye başladı.
Beyaz Saray, Sözcü John Kirby aracılığıyla, yaklaşık 300 milyar dolarlık dondurulmuş Rus varlığına ilişkin herhangi bir önlemin uluslararası müttefiklerle işbirliği gerektireceğini vurguladı. Kirby, Başkan Joe Biden’ın bu hafta Fransa’ya yapacağı ziyaret sırasında ve İtalya’da yapılacak G7 zirvesinde konunun gündeme gelmesinin beklendiğini belirtti.
Ayrıca Neiman, Ukrayna’nın borç sürdürülebilirliğini yeniden tesis edecek ve alacaklılar arasında adil muameleyi sağlayacak bir borç muamelesi konusunda tahvil sahipleriyle yakında bir anlaşmaya varacağını umduğunu ifade etti. Neiman ayrıca Ukrayna’nın yakın gelecekte özel yatırımcılara borç ihraç etmek üzere uluslararası piyasalara yeniden girebileceğini öngördü.
Ukrayna şu anda, Ağustos sonunda 20 milyar dolarlık ödenmemiş uluslararası tahvillerine ilişkin iki yıllık ödeme dondurma süresinin dolmasından önce bir borç yeniden yapılandırmasını savunuyor. Ülkenin ekonomisi ve mali durumu, Rusya’nın Şubat 2022’deki işgalinden ciddi şekilde etkilenmiş ve devlet temerrüdünü önlemek için borçların dondurulmasına yol açmıştı.
Ülkenin çeşitli menkul kıymetlerde 19.7 milyar dolar tutarında uluslararası tahvili bulunuyor ve vadesi geçmiş faizler de dahil olmak üzere toplam borç 23.6 milyar dolar. Ayrıca Ukrayna’nın, Kırım’ın ilhakından sonra 2015 yılında borçların yeniden yapılandırılması sırasında oluşturulan GSYH büyümesine bağlı bir araçtan kaynaklanan 2.6 milyar dolarlık ek yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu araç da yeniden yapılandırma için değerlendiriliyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.