Ekonomi

Fitch’ten Türk bankaları için deprem raporu

Fitch Ratings, raporunda Türk bankalarını değerlendirdi. Fitch’in yayımladığı raporda, Şubat ayında yaşanan şoklar nedeniyle bankaların sorunlu kredilerinde artış olacağı ancak sınırlı süre göz önüne alındığında bankaların notlarının daha fazla etkilenmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. En kötü etkilenen bölgelerdeki birçok bankanın riski ve şu anda düşük derecelendirme seviyeleri.

Raporda, bankaya, borçlunun türüne ve yerleşim yerine bağlı olarak altı aya kadar sürebilen düzenleyici kredi erteleme süresinin sona ermesinin ardından afetin etkisinin daha görünür hale geleceğine dikkat çekildi.

Felaketin mali maliyeti 100 milyar doları bulabilir

Türkiye Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan öncü bir değerlendirmeye atıfta bulunulan raporda, onbinlerce kişinin ölümüne ve 3’ten fazla kişinin yerinden olmasına neden olan felaketin mali maliyetinin ne olacağı belirtildi. milyon kişi, 100 milyar dolara ulaşabilir. Bu rakam, Türkiye’nin 2023 için öngörülen GSYİH’sının yüzde 10,6’sına tekabül ediyor.

Fitch, kamu harcama programlarının yürürlüğe girmesi ve büyük ölçekli yeniden yapılandırmanın başlamasıyla 2023’ün üçüncü çeyreğinde toparlanma başlamadan önce, yılın ilk çeyreğinde kısa vadeli ekonomik büyümeyi bastırmaya yönelik etkilerin devam etmesini bekliyor.

Depremin bankacılık departmanı üzerindeki olası doğrudan etkilerini abartmak için etkilenen bölgelerdeki bankaların risklerinin analiz edildiğini belirten Fitch Ratings, bu bölgelerin yaklaşık yüzde 9’unu (700 milyar TL veya 37 milyar dolar) oluşturduğunun varsayıldığını söyledi. ) 2022 yılı sonu itibariyle bankacılık şubesinin genel kredi riskinin ancak en ağır şekilde etkilenen üç il olan Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinin yaklaşık yüzde 2,4’ü oluşturduğu belirtildi.

Bölgesel bankalar daha fazla etkilenecek

Raporda, bu nedenle bankacılık şubesi üzerindeki etkilerin sınırlı göründüğü ancak bölgede daha fazla risk taşıyan bölge bankaları üzerindeki etkilerin daha yüksek olabileceği vurgulandı.

Raporda, bölgedeki kredilerin yaklaşık dörtte üçünün perakende olmayan müşterilere verildiği, bunların çoğunluğunun en az etkilenen bölgelerde olduğu ve en kötü etkilenen bölgelerde çok az ticari faaliyet olduğu belirtildi.

Ancak bazı işletmelerde önemli aksamalara neden olabilecek bu durumun, bazı kredi düşüşlerine neden olabileceğine dikkat çekildi.

Sektörün takibe dönüşüm oranı 2023 Ocak ayı sonunda yüzde 2.

Etkilenen bölgelerdeki toplam riskin yaklaşık yüzde 5’inin ulusal orana paralel olarak konut kredilerinden kaynaklandığı ve bunun bankacılık şubesinin toplam kredi riskinin yüzde 0,5’inden azına denk geldiği vurgulandı. tüm şubenin etkin kalitesi açısından değerli bir risktir. Raporda, sektörün takibe dönüşüm oranının 2023 Ocak ayı sonunda yüzde 2 olduğu belirtildi.

Fitch, bankaların ipotekli konut kredisinin bir şartı olarak ipotekli konutları deprem sigortası kapsamına almasını şart koştuğunu, bu sigortanın konutların yıkıldığı birden çok durumda, ancak yalnızca bir sigorta ödemesinin sonuna kadar teminatın bir kısmını karşılaması gerektiğini kaydetti.

Depremlerin daha geniş ekonomik yansımaları ile birlikte bankaların operasyonel kalitelerinin bozulacağının belirtildiği raporda, devlet bazında bireyler ve işletmeler açısından aktif kalitesi üzerindeki baskının hafifletilebileceğine de değinildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu