Teknoloji

Arjantinli bir taksi şoförünün NASA’nın uzay yürüyüşü yayınına müdahale etmesiyle şaşırtan anlar

Bir taksi şoförü tarafından sorulan oldukça temiz 150 Irigoyen mi dediniz?sorusu Arjantin’de Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan gelen sinyale taksi telsizinin müdahale etmesi ve NASA’nın canlı bir uzay yürüyüşü yayını sırasında canlı olarak sahne almasıyla sansasyon yarattı.

Rus kozmonotları Sergey ProkopyevVe Dimitri Petelin Salı günü, bir radyatörü ISS’nin Rassvet modülünden Nauka bilim modülüne taşımak için bir çalışma yürüttü ve uzay istasyonunun dışında toplam yedi saat 55 dakika geçirdi. Uzay yürüyüşleri sırasında, ISS birkaç kez Arjantin’in üzerinden geçti. İşte o zaman işler garipleşmeye başladı.

o zaman muhabir Manuel Mazzanti NASA’nın resmi kanalında uzay yürüyüşünün canlı yayınını izliyordu. Ve aniden Arjantin aksanlı bir ses duydu. Bu ses, bir adresi doğru anlayıp anlamadığını doğrulamaya çalışan bir taksi şoförüne aitti.

Ses yüksek ve netti ama sadece üç saniye sürdü. NASA TV sunucusu hızlı tepki verdi ve bu sinyal için özür diledi. O anlar Mazzanti’nin Twitter’da paylaştığı bir görselde izlenebilir.

Elbette bu olayla ilgili pek çok cevaplanmamış soru var ve bu sorulardan ilki ve muhtemelen en çok merak edileni, bu sinyalin nereden geldiğiyle ilgili. Olaya karışan taksi şoförü, teslimatçı veya kurye, halka herhangi bir bilgi vermediği için kim oldukları bilinmiyor.

Söz konusu adresin Arjantin’de tam olarak nerede olduğu da merak edilen bir başka soru. yukarıda belirtilen adres Bernardo de Irigoyenveya Hipolito YrigoyenArjantin’de bu isimlere sahip onlarca cadde, bulvar ve sokak var.

Uruguay’ın başkenti Montevideo’da. Hipolito Yrigoyen Yani diye bir sokak var taksici Arjantinli değil Uruguaylı olabilir. Bununla birlikte, olay sırasında ISS’nin konumu göz önüne alındığında, sinyalin büyük olasılıkla Arjantin’in Buenos Aires eyaletinden geldiği görülüyor.

İkinci önemli soru, yerel bir sinyalin ISS’nin VHF veya UHF sinyaline müdahale etmesinin nasıl mümkün olabileceğidir. Taksi şoförünün NASA veya Roscosmos’a atanmış bir frekansı kullanıyor olması ve analog sinyallerin bir sorun veya yanlış yapılandırma nedeniyle olmaması gereken yerde kalması mümkündür.

ISS, olay anında Arjantin’in 430 kilometre üzerinde uçuyordu ki bu VHF standartlarına göre bile oldukça yüksek bir oran. Ama atmosfer dışında ortada pek bir pürüz yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu